İbrahim Şahin'den Esnaf ve Tüccarlar için önemli açıklama!
Mali Müşavir ve Türmob -Tesmer yönetim kurulu üyesi İbrahim Şahin, olarak Türkiye'de mali müşavirliğin yoğun çalışılan bir meslek olduğunu ifade etti.
Günümüzde sıkça değişen kanunlar ve düzenlemelerin, mali müşavirlerin iş yükünü artırdığını belirtti.
Şahin, özellikle 2023 yılında KDV değişiklikleri, enflasyon muhasebesi sistemi ve vergi unsuru kanunlarının yapılandırmalarının mali müşavirleri etkilediğini dile getirdi.
Asgari ücretin reel değerinin enflasyon nedeniyle düştüğüne dikkat çeken Şahin, bu durumun mali müşavirleri de %60 oranında fakirleştirdiğini ifade etti. Ayrıca, işletmelerin kar marjlarının düşmesi, özellikle küçük işletmelerin kapanmasına neden olduğunu söyledi. Şahin, esnaf ve tüccarların karşılaştığı zorluklar arasında KDV oranlarındaki farklılıkların ve vergi ödemelerinin zamanlamasının etkilerini vurguladı.
2024'te getirilen düzenlemeler arasında müteahhitlerin hak ediş almadan önce tevkifat ödeme zorunluluğu ve demir alımının darphaneye bağlanması gibi yeni uygulamalara da değinen Şahin, bu değişikliklerin işletmeler üzerindeki etkilerini ele aldı. Ayrıca, enflasyon muhasebesi uygulamasının vergi ödemelerini etkileyeceğini ve esnafın bu süreçte mali müşavirlerden destek alması gerektiğini belirtti.
Şahin, mali müşavirlerin ve işletmelerin sürekli değişen ekonomik koşullara hızlı bir şekilde adapte olmalarının önemine vurgu yaparak, bu süreçte mali müşavirlerin danışmanlık ve rehberlik rolünün kritik olduğunu ifade etti.
VAN GAZETESİ – ÖZEL HABER
“ÇOK CİDDİ EMEK SARF EDİYORUZ”
Mali Müşavir ve Türmob -Tesmer yönetim kurulu üyesi İbrahim Şahin, "Türkiye'de en çok yoğun çalışan meslek, bizim mesleğimizdir. Çünkü; her gün kanunlar değişiyor… Her değişen kanun, bizim burada yapmış olduğumuz iş ve işlemleri etkilemeye çalışıyor. Örneğin; 2023 yılında bizim mesleğimizle ilgili esnafı ilgilendiren boyutuyla ele aldığımızda KDV’lerin değişimi, KDV oranlarının bir yukarı bir aşağı indirilmesi, yine enflasyon muhasebesi sisteminin 2024’te başlatılması, gelir vergisi vergi unsuru kanunları yapılandırmalar. Sigortadaki yapılandırma her şeyi bize ilgilendiriyor. Bizim mutfakta yapmış olduğumuz işi aslında esnaf ve tüccarımıza tam aktarırsak, inanın işin içine çıkarılmaz bir duruma gelir arkadaşlarımız. Dolayısıyla biz işin mutfağında çok ciddi yemekler sarf ediyoruz.”
Bizim mesleğimiz, finansal tabloları hazırlayarak, işte tüccarla, esnafla devlet arası bir köprü görev yapıyoruz. Tüm çıkan yasa ve kanunlar aslında bizim üzerimizden uygulama konuluyor. Dolayısıyla çok da esnaf ve tüccarımız bunu ya işte duymuştur ya da çoğu gidilmemiştir. Nede olsa “benim mali müşavirim, muhasebecim bu işi çözer” diye bir anlayışla yoluna devam ediyor.
“BUNDAN SONRA KONUŞACAĞIZ”
Dolayısıyla biz özellikle enflasyonun bu kadar yoğun olduğu bir ülkede çok fakirleştik. Mesela biz 2023’ün başında, bizim asgari ücret tarifemiz yayınlanıyor ama 2023’ün ortasında enflasyon %60, 68’e çıktı. Biz yılbaşında verdiğimiz, aldığımız ücreti ayın ortasında ve sonlarında arttıramadık. Esnafımıza kıyamadık ya da yapamadık. Dolayısıyla biz 2023 yılında mali müşavirler, %60 fakirleştik. Dolayısıyla böyle bir süreçte biz bu mesleğimizi devam ettirmeye çalışıyoruz. İşin mutfağında mali müşavirler gerçekten çok ciddi emek sarf ediyorlar.
Ne yapıyorlar? İşte vergi boyutuyla katma değer vergisi beğenmemesi veriyoruz. Stopaj beyannamesi veriyoruz, damga beyannamesi veriyoruz. Gelen faturaları indiriyoruz. Vatandaşın evde faturasını unutmuş ona bakıyoruz, satış faturalarını indiriyoruz, sigorta işlemlerini yapıyoruz, işçi girişme çıkışlar, bankalar mesela bizi en çok sıkan şey bankalardır. İşte esnaf ve tüccarlarımıza pazarlık yaparken banka ve bankayı konuşmuyoruz. Aslında bundan sonra konuşacağız. Çünkü tüm esnafın en az 10 tane bankası var. 10 tane bankasının tüm işlemleriyle biz işte mesleğe defterlerini kayıtlarına intihar etmeye çalışıyoruz. Biz hakikaten büro emekçileri sınıfında sayılan bir günümüz diye düşünüyoruz.”
“VAN’DA KAPANAN İŞ YERİLERİNİN SIKINTILARI VAR”
“Ülkenin içinde bulunduğu enflasyonist durumlar, birçok işletme kapanıyor. Bize de kapanan işletmeler var. Şimdi şöyle düşünelim, geçmişte kâr marjları vardı. Her esnaf veya tüccar herhalde %25 oranında bir kâr marjıyla çalışıyordu. Şimdi kar marjıyla düştü. Şimdi serbest piyasa serbest ekonomi diyoruz ya aslında, çok büyük firmalarımıza baktığımız zaman o eski %10 15, 20 karları şu anda % 8’lere 9’lara düşmüş. Konuştuğumuzda işte bunu % 5 aslında işçi, gider, elektrik, doğalgaz vesaire gittiğinde bunların %1 kar kalıyor. Cidden sıkıntı yaşanan birçok esnaf kesimi var, kapanan iş yerleri var. Çünkü idare edemiyor özellikle hizmet işletmeleri bir bakıyorsun açıldığı ertesi 2 ay sonra kapandı. Niye? Çünkü kirasını ödeyemiyor, doğalgazını ödeyemiyor, vergisini ödeyemiyor. Dolayısıyla bizim elimizde çok sayıda kapanan öyle iş yerlerine tanık oluyoruz. Böyle enflasyon da ortama bağlı olan bir durum.”
“KDV’NİN YÜKSELMESİ ESNAF VE TÜCCARI ZOR DURUMDA BIRAKTI”
“Elbette ki şimdi (KDV) katma değer vergisi bir de oranları çok farklılaştı. Yani %1 oranlar %10'a çıkanlar oldu. Gıda temizlik ürünlerinde %18 % 20’ye çıktı. Yani hakikaten bir de yıl içinde bunu yapılmaz. Çok farklı bir durum. Yani yıl içinde bu tür uygulamalar Esnafa tüccara inanmaz zorluklar getiriyor. Örneğin; Temmuz ayında 4 tane farklı KDV verisi girdik. 8, 10, 18, 20. İnsanlar Hizmet işletmelerin daha önce işte %1’le giriş yapıyor, %20’yle satış yapıyor. Ara ne kadar fark var, %11 fark var, bazılarını %19 fark var ve bunu gidip devlete ödemesi gerekiyor. Dolayısıyla tüm bu tür işletmelerin her türlü şeyleri KDV’nin bu yapılanmasıyla birlikte allak bulak oldu.”
“ESNAF VE TÜCCARLARIN ÜZERİNDEN BU CİDDİ BİR HANDİKAP YARATACAK”
Esnaf ve tüccarımız bu konuyu pek çok bilmiyorum. Yeni plan bütçe komisyonundan sanırım geçti. Meclise girecek. KDV 2’yle çıkan tevkifat oranını öne çektiler… Her ayın 28’iydi. 19’a çektiler ve onu ödeme koşuluna bağladılar. Yani sen müteahhitsin, biz iş yeri yapıyorsun veya bir devlet ihalesi almıyorsun, bu işi yapıyorsun sen hak ediş almadan, almış olduğun demiri almış olduğun çimento'nun tevkifatını önceden tekfikatını edeceksin, gidip vergi dairesine yatıracaksın, sonra gelip onu indireceksin. Şimdi böyle bir şey olur mu? Sen daha parasını ödemeden, ödemediğin bir maliyetin bunu esnaftan istemek çok da mantıklı değil. Bu plan bütçeden geçti muhtemelen kanunlaşır. Esnaf ve tüccarlar üzerinden ciddi bir handikap yaratacak.”
“BİR ÇOK İNSAN İŞ YAPAMAZ HALE GELECEK”
“Yine bununla birlikte 2024’ünde ne geldi? Demir almak artık darphaneye bağlandı. Hiçbir tüccar artık, elini kolunu sallayarak demir alamayacak. Darphaneye üye olacaksınız. Kayıt yapacaksınız, darphaneden paranızı yatıracaksınız. Gidip o demiri alırken numune yapı denetimden numune alınacaksın. Ondan sonra demir alınacaksın. Bu nasıl bir şey. Bunu takip edilmesi çok zorunlu olduğunu düşünüyorum. Bunlar hep tip uygulamalar, gelip bize dayanıyor mali müşavirlere dayanıyor. Bunun sıkıntıları çok fazla. Bu yönlü esnaf ve tüccarları bekleyen çok ciddi sıkıntılar var. Bence bu kapsamda birçok insan iş yapamaz duruma gelecek. Çünkü özel bina ve ev yapacaksın kendine demiri gidip darphaneye üyemi olacaksın? Darphaneye üye olmadan da bu demiri alamayacaksın ya da beraberinde farklı sonuçlar doğuracak. Yine kayıt dışı diyiyoruz ya şimdi ne kadar zorluk olursa o kadar kayıt dışılık artar. Ne kadar hafif uygulanmalı sistemler kurarsa o kadar kayıt içi artar. Buna benzer sonuçlar yaratır diye düşünüyorum.”
“VANLI ESNAF VE TÜCCARLAR MALİ MÜŞAVİRLERİNİZE MUTLAKA UĞRAYIN!”
“Gerçekten içinde bulunduğumuz il esnafımıza, tüccarımıza mali müşavirler grubu olarak; sahip çıkmaya çalışıyoruz ve davamızda edeceğiz. Eflasyon muhasebesi uygulaması var. Birçok müşterimiz bilmiyor. Eflasyon ne demek? Tüm eski değerlerini bugüne taşımak. Yani Türkiye’de eflasyon %100’lerin üzerinde ama resmi herhalde daha düşüktür. Kanun diyor ki “%10’u geçiyorsa o ülke o yıl eflasyon muhasebesi yapmak zorundadır.” diyor. "Türkiye’de bu 2 kriter de oluştu. Şu anda biz aralık ayı içerisinde enflasyon düzeltme eğitimlerini odamızda vereceğiz. Ancak 2024’ün Şubat ayında bu yapılması zorunlu olan bir şeydir. Örneğin; birçok esnaf vergi ödeyecek. Geçmişte almış olduğun bin liralık ürünü bugünkü değere getirecek. Bugünkü değere getirdiğinizde örneğin olacak 1 milyon. Aradaki farklar vergilendirilecek. Dolayısıyla sizin aracılığınızla esnaf ve tüccarların mutlaka mali müşavirlerine uğramaları, bu enflasyon muhasebesi ile ilgili bilgi almalarında fayda sağlayacaktır.” diyerek konuşmalarını noktaladı.
Van Haber Gazetesi – Özel Haber – Eyşan Yetkin
Van Gazetesi – Van Haber - vanhaber - van haberleri