Van YYÜ'de Uluslararası IV. Kurdiyat Sempozyumu Başladı
Van YYÜ'de Yaşayan Diller Enstitüsü tarafından düzenlenen 'Melayê Cizîrî ve Mirası' temalı Uluslararası IV. Kurdiyat Sempozyumu başladı.
Program, sempozyumun şeref konuğu olan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sayın Gülşen Orhan’ın kısa bir özgeçmişinin salondakilerle paylaşılmasıyla devam etti. Orhan yaptığı konuşmada, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin düzenlemiş olduğu Kurdiyat Sempozyumları ile ilim insanlarının hayat bulması noktasında öncülük etmesinden dolayı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile gurur duyduğunu ve çok mutlu olduğunu dile getirdi. Önemli edebi değerlere sahip bu tür kişiliklerimizin memleketimiz ve insanlarımız tarafından yeterince tanınmıyor olmasının üzücü bir durum olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sayın Gülşen Orhan; “Akademi camiadaki ilim insanlarımız ve kentimizin üniversitesi olan Van YYÜ, bu tür önemli etkinliklerde büyük şairlerimizi, yazarlarımızı Türkiye’ye ve dünyaya tanıtma noktasında çok önemli bir misyon edinmektedir. Bu sebeple katılım sağlayan tüm ilim insanlarına ve Üniversitemize teşekkür ederim.” sözlerini kaydetti.
Sempozyum açılış konuşması yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli; Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı tarafından 2020 yılından itibaren geleneksel hale getirilen ve bu yıl dördüncüsü düzenlenen sempozyumun hayırlı olmasını dileyerek tebliğde bulunacak tüm katılımcılara teşekkür etti.
Ünlü şair, mutasavvıf Melayê Cizîrî’nin Mirası temalı Kurdiyat Sempozyumunun ilim ve edebi değerleriyle kıymetli şahsiyetlerimizi ve eserlerini akademik, bilimsel platformlarda konuşmanın, yazmanın ve tartışmanın gerekliliğini vurgulayan Rektör Şevli; “Bilim insanı akademik birikimlerini fikirlerin filizlendiği bilimsel toplantılarda ifade ederek onlara hayat verir. Bilginin kemâle erişmesi için farklı görüş ve bakış açısıyla beslenmesi gereklidir. Bu sempozyum vesilesiyle de edebiyatın önemli bir değeri sayılan Melayê Cizîrî gibi arif, âlim ve mutasavvıf bir şahsiyeti ve poetikasını ele almanın üniversitemiz ve akademi camiası adına büyük bir kazanım olduğuna inanmaktayım.” dedi.
Rektör Şevli konuşmasında; “Yerli ve yabancı bilim insanlarının katılımı ile gerçekleşen sempozyumda bilim, edebiyat, eğitim, sanat ve kültür gibi evrensel değerlere katkıda bulunması amacıyla sunulacak olan bildiriler daha sonraki gelişmeler için akademik birer altyapı oluşturabilmesi adına önem arz etmektedir. Öyle anlaşılıyor ki, tebliğ sunacak olan kıymetli hocalarım da sempozyumun teması hakkında çok yönlü ve derinlikli bilgilendirmeler ve sunumlar yapacaklardır.” ifadelerinde bulundu.
Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli sözlerini; “Bugün bir araya gelmemize vesile olan Uluslararası IV. Kurdiyat Sempozyumunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bilhassa sempozyum düzenleme kurulu başkanı ve bu sempozyumun gelenekselleşmesi için emek veren Yaşayan Diller Enstitü Müdürü Prof. Dr. Abdulhadi Timurtaş’a teşekkür ediyorum. Sempozyumu, katılımlarıyla onurlandıran Cumhurbaşkanı Başdanışmanımız Sayın Gülşen Orhan Hanımefendi’ye ve Van Milletvekilimiz Sayın Abdulahat Arvas’a teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca sempozyuma destekleriyle katkıda bulunan Edremit Belediye Başkanımız Sayın İsmail Say’a çok teşekkür ediyorum. Uluslararası IV. Kurdiyat Sempozyumu’nun güzel ve hayırlı bir bilimsel toplantı olması temennilerimle hepinizi saygı ve hürmetle selamlıyorum.” şeklinde sonlandırdı.
Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, Melayê Cizîrî’nin bize miras olarak bıraktığı düşünceler ve değerler ile ilgili Van YYÜ’nün düzenlemiş olduğu sempozyumdan dolayı teşekkürlerini arz ettikten sonra böylesine bir irfan meclisine teşriflerinden dolayı herkese teşekkür etti. Protokol konuşmasının ardından Prof. Dr. Abdurrahim Alkış ayrıca birer sunum da gerçekleştirdi.
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdulhadi Timurtaş, Yaşayan Diller Enstitüsünün lisansüstü eğitim vermenin yanı sıra Kürt Dili Edebiyatı ve Kültürünü akademik mahfillerde canlı tutmak için kurumsal olarak gelenek hâline getirdikleri birçok çalışma olduğunu belirtti. Prof. Dr. Abdulhadi Timurtaş, yılda iki sayı halinde çıkarttıkları akademik hakemli dergileri Kurdiyat’ın 7. sayısının da çıkmak üzere olduğunu ve derginin Kürtçe, Türkçe, Arapça ile İngilizce dillerinde makaleler kabul ettiğini ifade etti.
Timurtaş; “Şiirde, ilimde ve irfanda Fuzulî ile Mevlana ile Sadê Şirazi ile Yunus Emre ile aynı seviyede ve kimi sahalarda daha ileride olduğu düşünülen Melayê Cizîrî’nin memleketimizde ve dünya edebiyatında gerekli ilgiyi görememiş olması, hak ettiği yeri alamamış olması üzücü bir durumdur. Bu vesileyle, bu bilimsel şenliğimizin Kürt şiirinin öncüsü Melayê Cizîrî’nin tanınması ve mirasının keşfedilmesi yönünde önemli bir adım olacağına inanıyorum.” dedi.
Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ise konuşması kapsamında milletleri ve halkları yeryüzünde var kılan ve yücelten çok farklı, kıymetli değerlerin olduğunu; bunlardan birinin de hiç şüphesiz ki tarihi değerlerin ve miraslarının olduğunu söyledi. Say; “Bu sempozyum vesilesiyle bölgemizin çok kıymetli değerlerinden biri olan Melâyê Cızîrî’yi konuşmak ve onun mirasına sahip çıkmak için bir araya gelmekten mutluluk duyuyorum. Ve bu işin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum. Bölgemize yapılan kültür, sanat, edebiyat ve turizm ile ilgili gerek tarihi değerlerimizi ve gerekse kültürel değerlerimizi ortaya çıkaracak tüm çalışmaların bir parçası olmaktan dolayı mutluyuz ve bu konuda da elimizden gelen tüm hizmeti ve çalışmayı yapmaya hazırız. Kıymetli hocalarımızın bu konuda yapacakları sunumların bölgemize, ülkemize ve milletimize hayırlı birer çalışma olacağına inanmaktayım.” ifadelerini kullandı.
Sempozyumun açılış konferansında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Tanrıverdi Melayê Cizîrî’nin eseri olan Divan’ına değindi.
Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli ve Edremit Belediye Başkanı İsmail Say tarafından sempozyum şeref konuğu Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan’a teşekkür belgesi takdim edildikten sonra tüm katılımcılara katılım belgeleri verildi.
Yurt içinden ve yurt dışından birçok akademisyen ve yazarın katıldığı sempozyuma Van Milletvekili Abdulahat Arvas, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli ve eşi Duygu Şevli Hanımefendi, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Alkış, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Tanrıverdi ve Edremit Belediye Başkanı İsmail Say iştirak ettiler.
15 oturum hâlinde tebliğlerin sunulacağı Uluslararası IV. Kurdiyat Sempozyumu, Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde iki gün boyunca devam edecek.
Van Gazetesi - Van haber - vanhaber