Van Gölüne özel konserler veriliyor
Van Gölü son yıllarda medyana gelen iklim değişikliği nedeniyle ve buharlaşma hızının etkisiyle çekilirken bazı dernek ve kuruluşlar Van Gölü sahillerini temizlemek yerine farklı uğraşlara giriyor.
Van’da kuraklığa dikkat çekilmek amacıyla her gün yeni çalışmalar yapılıyor, bir taraftan vatandaşlar bisiklet ve yürüyüş etkinlikleri yapılarak Van Gölünü kurtaracağını düşünürken diğer taraftan yeni besteler hazırlanarak Van Gölüne özel konserler veriliyor.
Gölün çekilmesiyle sahile atılan çöpler gün yüzüne çıkarken, sahil şeridini temizlemek Belediye ekipleri işbirliğinde kızılay ve Yeşilay gibi anlayışlı kurumlara kalıyor.Van’ın Erciş ilçesindeki halk ozanları, kuraklığa dikkat çekmek için Erciş Kalesi yakınlarına bağlama, org ve davullu mini orkestra kurup, Van Gölü’ne besteledikleri türküyü seslendirdi. Halk ozanı Ahmet Poyrazoğlu, “Amacımız, bu kuraklığa dikkat çekmektir” dedi.
VAN GÖLÜNE ÖZEL KONSER
Son yıllarda Van Gölü farkındalığı için yapılan yürüyüşler ve bisiklet etkinliklerine bir yenisi daha eklendi. Van ve çevresinde son yıllarda azalan yağış ve artan buharlaşma, dünyanın en büyük sodalı, 3 bin 712 kilometrekarelik yüzey alanı ile de Türkiye’nin en büyük gölü olma özelliğini taşıyan Van Gölü’nde su seviyesinin düşmesine neden olurken, 1841’de gölün yükselmesiyle bir bölümü su altında kalan, 8 yıl önce de tamamen karaya çıkan, son yıllarda ise Van Gölü sularından yaklaşık 5 kilometre uzaklaşan Urartulardan kalma Erciş Kalesi, kuraklığa dikkat çekmek isteyen halk ozanlarına ev sahipliği yaptı.
Erciş ilçesinde yaşayan halk ozanları Bülent Keser, kardeşler Menaf ve Haşem Koçak ile konser için İstanbul’dan memleketine gelen Ahmet Poyrazoğlu, kuraklığın en belirgin gözlendiği Erciş Kalesi yakınlarına bağlama, org ve davuldan oluşan mini orkestra kurdu. Ekip, ‘Kuruyor denizler, göller. Kuruyor, ormanlar göller. Gün be gün artıyor çöller. Ey insan kuraklık demek, insanlığın sonu demek’ bestelerini seslendirdi.