Van'da canlı hayvan pazarı boş kaldı
Van'ın İpekyolu ilçesinde bulunan ve önceki yıllarda özellikle Kurban Bayramı'na yakın günlerde tıklım tıklım olan canlı hayvan pazarı, bayrama 2 hafta kalmasına rağmen neredeyse tamamen boş kaldı.
Van'ın İpekyolu ilçesinde bulunan ve önceki yıllarda özellikle Kurban Bayramı'na yakın günlerde tıklım tıklım olan canlı hayvan pazarı, bayrama 2 hafta kalmasına rağmen neredeyse tamamen boş kaldı.
Korona virüs tedbirleri kapsamında 2 yıl boyunca ara ara kapatılan canlı hayvan pazarında cumartesi ve pazar günlerinde uygulanan yasak halen devam ediyor ancak az bir süre kaldığından dolayı yasak uygulanmıyor ve dileyen hayvanı satabiliyor. Buna rağmen üreticiler hayvanlarını pazara getirip satmıyor. Pazarda sadece bir miktar küçükbaş hayvan satışı yapılıyor.
Önümüzdeki günlerde pazarın eski yoğun günlerine dönebileceğini belirten üreticiler, bu yıl maliyetlerin çok arttığını ve böyle devam ederse bölgede hayvancılığın tamamen biteceğini söylediler.
"Hayvanlarımızı burada satamayacağımız için Adana'ya götüreceğiz"
Bayrama 2 hafta kalmasına rağmen hayvan pazarında kimsenin olmadığına dikkat çeken Hayvan Yetiştiricisi Ömer Mamut, "Geçen sene bu dönemde burası tıklım tıklımdı ama bu sene kimse yok. Biz de hayvanlarımızı satmak için getirdik ama satamıyoruz. Hayvanları burada satamadığım için Adana'ya götüreceğim. Adana'daki alım gücü Van'dan biraz daha farklıdır." dedi
Mamut, "Geçen sene bu hayvanı 2 bin TL'ye alıp 2 bin 500 TL'ye satabiliyorduk. Şu an 8 bin TL'ye alabiliyoruz. Geçen sene nakliye ücreti bin 500 civarındaydı, bugünkü nakliyeye 9 bin TL ödeyeceğim. Anada ile Van arasında pek bir fiyat farkı yok ama ben bu hayvanı burada satamayacağım için Adana'ya götüreceğim." ifadelerini kullandı.
"Böyle devam ederse bölgedeki hayvancılık tamamen bitecek"
Hayvan piyasasının çok yüksek olduğunu ifade eden Mamut, şunları söyledi: "Geçen sene arpayı bin 500 civarında alabiliyordum, bu sene 8 bin TL'ye alıyorum. Bu maliyetler hayvan fiyatına yüklenince onun da fiyatı artıyor. Maliyetler az olsa hayvan fiyatları da azalır. Böyle devam ederse bir iki yıla kadar hayvan üretimi tamamen bitecek. Doğu Anadolu Bölgesi küçükbaş hayvancılığının ana merkezidir. Yılardır ürettiğimiz koyunlarımızı bitirme kararı aldık. Bu hayvanların kışınki maliyetlerini düşünüyoruz. Bugün Toprak Mahsulleri Ofisinin belirlediği arpa alım fiyatı 6 bin küsürdür. Kar yere düştüğü gibi arpa fiyatı 10-11 bin TL olacak. Saman fiyatı da 8 bin TL'yi bulacak. Kimse bu şartlarda hayvancılık yapamaz. Biz de hayvancılığı bırakıp bir fabrikada çalışmayı düşünüyoruz ama Doğu Anadolu Bölgesinde fabrika da yok."
Van Haber Gazetesi