Türkiye'de ikinci korona vürüs dalgası başladı - Van'da vakalar arttı
Otobüsler tıka basa doldu, sahalarda yer kalamdı, kol kola gezintiler başladı. Bunun üzerine bilim kurulu açıklamada bulundu.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü BBC'de konuşmalarına göre; ikinci dalganın başladığını ifade etti.
BBC Türkçe'ye konuşan Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye'de son dört gündür sadece günlük vaka sayıları değil, hastaneye yatışların, yoğun bakım doluluk oranlarının, solunum cihazına ihtiyaç duyan hastaların sayısının da arttığını söyledi.
"SALGINDA İKİNCİ DALGANIN BAŞLADIĞINI VARSAYABİLİRİZ"
Son üç günlük verilerin birbirleriyle tutarlı olduğunu ve yükselme trendinin başladığını belirten Özlü, "Belki de salgında ikinci bir dalganın başladığını varsayabiliriz" dedi. Dünyada pek çok ülkede vaka sayılarında dalgalanmalar yaşandığını söyleyen Özlü, "İlk dalgada olduğu gibi ikinci bir dalgada da tedbir alarak, bu süreci kontrollü bir şekilde yönetmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"MEVCUT VERİLER SALGINDA BİR AY ÖNCESİNE DÖNDÜĞÜMÜZ ANLAMINA MI GELİYOR?"
Özlü, şu anki koronavirüs verilerinde sayısal olarak bir ay öncesiyle benzerlik bulunsa da "nitelik olarak" aynı koşulların söz konusu olmadığını ifade etti. Özlü, "Tamamen geriye döndük diyemem ama böyle bir risk var çünkü bu artışlar geriye dönüş sinyali olarak okunabilir. Bu artışlar devamlılık gösterirse işte o zaman sıkıntılar başlayabilir. Şu an için bir alarm var, bu alarmı dikkate alırsak, kontrolü tekrar ele geçirirsek sorun olmaz, ama dikkate almazsak geriye dönebiliriz" diye konuştu.
"VATANDAŞLAR KURALLARA UYMUYOR"
Vaka sayılarının neden yeniden artışa geçtiğine dair çeşitli değerlendirmeler yapıldığını söyleyen Özlü, ancak özellikle normalleşme süreciyle birlikte vatandaşların tedbirleri elden bıraktığını ifade etti. Tevfik Özlü, 1 Haziran ile başlayan normalleşme sürecinin bazı vatandaşlar tarafından 'eskiye dönüş' olarak anlaşıldığını ve sanki salgın bitmiş gibi düşündükleri için kurallara uymadıklarını söyledi.
"İSTEDİĞİMİZ ŞEY KISITLAMAYA DÖNMEK DEĞİL NORMALE DÖNMEK"
Vaka sayılarını artıran bir diğer faktörün ise seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasıyla büyükşehirlerden Anadolu'nun çeşitli bölgelerindeki küçük şehirlere olan seyahatlerin artması olduğunu söyleyen Özlü, şu ifadeleri kullandı:
"Vatandaşlar gittikleri yerlerde akrabaları, büyükleri, komşuları, arkadaşları ile tekrar karşılaşınca birlikte oturup sohbet ettiler, yemek yediler, ev ziyaretleri yaptılar, sarıldılar, tokalaştılar. Dikkat ederseniz, daha çok artışın olduğu yerler bu tür insan hareketlerinin arttığı yerler. Dolayısıyla büyük kentlerden küçük kentlere olan bu insan hareketi de artışa katkı sağlamış olabilir diye düşünüyorum.
Yazın gelmesiyle düğün, nişan, sünnet gibi kutlamaların yapıldığı dönem başladı. Gelenekler, örfler eskisi gibi tekrarlanırsa sıkıntılara neden olabiliyor, çünkü kalabalıklar oluşuyor. Taziyeler, asker uğurlamalar, nişan, söz, düğün gibi törenlerimizi eskisi gibi yapamayız. Mesafeyi korumamız lazım, kapalı ve dar alanlarda çok kişi bir arada, teması ortadan kaldırmadan, maske kullanmadan bunları yapmamız doğru değil. Bunlar böyle olunca bir kişiden 100-150 kişiye bulaşabiliyor"
Özlü, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da söylediği üzere "eğer ihtiyaç olursa" yasak ve kısıtlamaların tekrar geleceğini ancak istenilen şeyin kısıtlamalara dönmek değil, normalleşme sürecini kurallara uygun olarak yürütebilmek olduğunu ifade etti.
Van'da Son durum ne?
Van Valiliğin Açıklamasına Göre; İlimiz Gürpınar İlçesi Parmakkapı Mahallesinden 15 kişi Gaziantep İline taziye ziyaretine gitmiş, taziye dönüşünde karantinaya alınmışlardır. Taziyeden dönen vatandaşlardan 1 kişide koronavirüs (Covid-19) tespit edilmiştir. Taziyeden dönenlerin Gürpınar ilçe merkezi ve mahallede birçok kişiyle temas ettikleri tespit edildiğinden, Parmakkapı Mahallesi karantinaya alınarak giriş çıkışlar yasaklanmıştır. Filyasyon ekipleri ilçede ve mahallede çalışma başlatmıştır. Normalleşme adımlarının atıldığı bu süreçte, maske, sosyal mesafe ve hijyene dikkat edelim. Toplu etkilikler, taziye, mevlit organizasyonları yapmayalım. Riskin farkında olalım.
Koronavirüs vakalarındaki düşüşle birlikte haziran başında kaldırılan kısıtlamaların yeniden getirilmesi tartışılıyor. Vaka artışının beş gün üst üste devam etmesi durumunda, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu yeni yasakları gündemine alacak. Salgının başında vakaların yüzde 60’ı İstanbul’dan çıkarken 1 Haziran’dan sonra tablo tersine döndü. Türkiye’deki koronavirüs vakaların yüzde 60’tan fazlasının Orta Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu illerinde görüldüğü ifade edildi.
SINIR AŞILIRSA KISITLAMALAR GELECEK
Uzmanlara göre bu hafta sonuna doğru vaka sayısının iki binlere ulaşma ihtimali yüksek. Bu sınırın aşılması durumunda, anormal artışların olduğu illerde sokağa çıkma yasağı dâhil, bazı sınırlamaların uygulanacağı belirtiliyor. Fiziki mesafenin unutulduğu park ve bahçelerin de yasaklanması tartışılıyor. Salgının başındaki katı sınırlamaların tamamının yeniden uygulamaya konulmayacağı, ancak vakaların kümelendiği il ve ilçelere yönelik özel sınırlamalar getirileceği belirtiliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Toplum Bilimleri Kurulu da bundan sonraki süreçte daha fazla rol oynayacak. Toplumun kurallara uyumu ve toplum psikolojisinin yönetimi konusunda bu kurulda yeni tavsiye kararları alınacak. Toplum bilimcileri, psikolog, sosyolog ve din adamları virüsle mücadelenin önemini anlatacak.
ADANALI VAKA ARTIŞINA BİLE KULAK ASMIYOR
Son bir haftada yeni tip koronavirüs vakalarında artış olduğu için gün boyu camilerden vatandaşlara, maske takmaları, fiziki mesafeye ve el hijyenine dikkat etmeleri konusunda uyarılar yapılıyor. Ancak ikazlara rağmen vatandaşların toplu taşıma araçlarında bile maske takmadığı bazılarının da maskeyi koluna ve bileğine taktığı görüldü. Fiziki mesafe kuralının ise tamamen unutulduğu ifade edildi. Yaşanan bu olumsuz gelişmeler sonrası Adana Valiliği, şehirde vakalardaki artışın devam etmesi halinde ek tedbirler alınacağını ve baszı yasakların gündeme geleceğini bildirdi.
VAKA SAYISINDA ARTIŞ OLDUĞUNU BELİRTEN BAŞKAN ALTAY: HASTANELERİMİZ YETERLİ
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’da son günlerde artan Covid-19 vakaları ve pandemi hastanesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Altay, "Salgının başladığı ilk günlerde şehirdeki hastaneler Sağlık Bakanlığı tarafından pandemi hastanesi olarak ilan edilmişti. Hasta sayısının 800’e düşmesi ile iki hastanemizin pandemi hastanesi olarak çalışmaya, diğer hastanelerin de normal hâline dönmesi için bir çalışma yürütülmüştü. Ancak son birkaç gündür Türkiye’deki hasta sayıları iki katına çıktı, şehrimizdeki hasta sayıları da arttı. Bundan dolayı tüm hastanelerimizin test yapması ile ilgili bir süreç başlatıldı. Konya’nın hastane potansiyeli hasta sayılarına yetecek seviyede, oranlarımızda herhangi bir problem görünmüyor. Rakam olarak çok abartılı bir yükselme yok ancak biz kurallara uyumazsak gelecekle ilgili tehlike sinyalleri var” dedi.