Öğrenciler barınmakta zorlanıyor
Yıllarca çalışan ve hayallerini gerçekleştiren gençler, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarındaki kontenjan yetersizliği, fahiş ev, apart ve özel yurt kiraları derken büyük bir barınma sorunuyla karşı karşıya kalıyor.
KYK yurtlarında kontenjan yetersizliği, fahiş ev ve özel yurt kiraları, üniversitelilerin en büyük sorunu,Yaşadığı şehrin dışındaki bir üniversiteyi kazanan ve başvurduğu KYK yurtlarına yerleşemeyen binlerce öğrenci Covid-19 salgını sürecinde büyük oranda zamlanan özel yurt, apart veya ev kiraları nedeniyle zor günler geçiriyor.
ANKARA’DA ORTALAMA YURT FİYATLARI: 15 İLA 40 BİN TL ARASINDA
Özel yurtlarda odanın konforu ve öğrenci sayısı da yurt ücretlerini etkiliyor. Ankara’da oda fiyatları yıllık ortalama 15 bin TL ile 40 bin TL arasında değişiyor. Özellikle korona virüsü nedeniyle uzaktan eğitim döneminde kapalı olan özel yurtlar, yeni eğitim öğretim döneminde fiyatları yüzde 20 civarında arttırmış durumda. Çoğu yurt, yeniden kapanma tehlikesine karşı yıllık ücretleri peşin talep ederken, az da olsa bir kısmı taksitlendirme yapıyor. Ankara’nın Cebeci mevkiinde faaliyet gösteren özel bir yurdun yetkilisi 2 kişilik odaların yıllık ücretinin 24 bin TL olduğunu, bu miktarı 10 ay taksitlendirdiklerini söyledi. Bu da aylık 2 bin 400 TL gibi asgari ücrete yakın bir miktara tekabül ediyor.
YURTLARDA YER YOK: YEDEKLER BİLE KAPASİTEYİ AŞMIŞ!
Özel yurtlardaki fahiş fiyat artışlarının yanı sıra öğrenciler, bu ücretleri karşılasa bile yer bulamıyor. Üniversitelerin açılma tarihleri yaklaştıkça kentte özel yurtlar başta olmak üzere apartlarda da yer kalmamış. Öyle ki yedekte bekleyen öğrenci sayısı dahi kapasiteyi aşmış durumda. Aradığımız özel yurt görevlileri genelde, “En az yarıyıla kadar boş yer açılmaz” diyor.
EVDEN BOZMA YURT: BİN YÜZ TL
İnternet üzerinden kiralık-satılık ev ilanları yayınlayan siteler de kiralık evlerden çok ‘ev arkadaşı arayanlar’ ve ‘öğrenciye oda’ kiralamak isteyenlerle dolu. Öyle ki sitede ‘öğrenciye oda’ başlıklı ilanlarda bir oda için 1000, 1100 TL ücret talep ediliyor. Bazı ilanlarda bu miktara elektrik, su ve internet faturası dâhil değil.
CEMAAT YURTLARI 'GÜNLER ÖNCESİNDEN' DOLDU
KYK yurtlarında kontenjan yetersizliği, fahiş ev, apart ve özel yurt kiraları nedeniyle barınma sorununu çözemeyen gençler bu kez cemaat yurtlarına yöneliyor.
YURT BULAMAYAN ÖĞRENCİLER: OKUYAMAYACAĞIMI BABAMA ANLATACAĞIM
Ankara’da özel yurtlar başta olmak üzere apartlarda da yer bulamayan öğrenciler ya yakınlarının yanında kalıyor ya bir yer bulana kadar memleketine dönüyor ya da son çare okullarını donduruyor. Özellikle sosyal medya üzerinden ‘barınamıyoruz hareketi’ adıyla örgütlenen öğrencilerin birçoğu üniversitede devam edebilme şartlarının karşılanmasını talep ediyor. Ev ve yurt fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini ifade eden öğrenciler, yoksa okuyamayacaklarını kaydediyor.
Sosyal Twitter üzerinden dertlerini anlatan öğrencilerden biri “Benim babam asgari ücrete çalışıyor, yurt bana çıkmadı. Biz dört kardeşiz; babam bana para gönderirse annem, kardeşlerim aç kalır. Babama güzel bir şekilde okuyamayacağımı anlatacağım” derken, bir diğeri ise, “Ben de böyle giderse kayıt dondurmayı düşünüyorum. Bu paraları verecek maddi durumum yok. Bu saatten sonra ailemin benim için 3-4 bin lira verecek durumu olması için mucize lazım. Okul günde yedi saat olsa, 12 saatlik iş arıyorum; ancak bu şekilde okuyabilirim” diyor.