Necdet Takva, Şimdiye kadar Van yoktu ama şimdi var
Van Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Necdet Takva, Van Gazetesi ile görüşme esnasında önemli açıklamalarda bulundu.
VAN - ÖZEL - (VAN TSO) Van Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Necdet Takva; “İranla son altı yedi yıldır çok yakın ilişkilerimiz var. Çok etkin iş birliği içerisindeyiz. Son altı içerisinde biz İran pazarıyla iletişim sağlamak için otuzdan fazla heyet ile İran ülkesini ziyaret ettik.” dedi.
İRANLA KARDEŞ ODA PROTOKOLÜ YAPTIK
Necdet Takva; “Ben ve arkadaşlarım kendimizi İran’da çok güvenli ve huzurlu hissettik. Aynı şekilde İranlı vatandaşların, yatırımcıların ve girişimcilerin de bizim şehrimizde kendilerini o şekilde hissetmeleri için her türlü gayreti gösteriyoruz. Bunun için öncelikle Ticaret ve Sanayi Odası ile biz, kardeş oda protokolü yaptık. Karşılıklı iş birliği ofisleri oluşturduk.
Şu anda odamızda yaklaşık yüz civarında İranlı yatırımcının, girişimcinin ve tüccarın kaydı var. Bir kısmı kendi adıyla burada ticari faaliyetlerini yürütüyor. Turizm faaliyetini de yürütüyor. Ajans faaliyeti yürütenler de var. Sağlık merkezi bile açan var. Şu anda Organize Sanayi Bölgesinde İŞGEM’de ve Teknokent’te İranlı yatırımcıların ve mucitlerin çalışmaları var. Biz Türkiye olarak ve Türkiye’nin bir şehri olarak İran’a uygulana ambargonun çok doğru olmadığını düşünüyoruz. Bunun içinde kendi şehrimizde İranlıların kendi ülkelerindeymiş gibi rahat etmelerini sağlamaya çalışıyoruz.
VAN, FIRSAT ŞEHRİ
Fabrikası olan bir yatırımcı şu an Organize Sanayi Bölgesinde büyük bir üretim tesisi kuruyor. Biz günübirlik İran’a gidip gelebilecek bir mesafede bulunuyoruz. İranlıları en azından uluslararası ambargonun kendilerine uyguladığı şeyleri ortadan kaldırmak için Van’ın çok önemli bir fırsat şehri olduğunu düşünüyoruz.
ULUSLARARASI STANDART SAĞLAYAN ÜLKE
Türkiye uluslararası standart sağlayan bir ülkedir. Aynı zamanda Van şehri İranlı yatırımcıların ve dünyaya açılmak isteyenler için bu imkânları sağlamaya hazırdır. Van ilinde yılda 15 bin İranlı vatandaşı VAN TSO'da misafir ettik. Teşvik edici politikalar ortaya koyduk. Özellikle Van şehri ekonomik olarak ,Türkiye’nin dezavantajlı bir bölgesinde. Şu anda Türkiye’nin teşvik politikası içerisinde altıncı bölgede yer alıyor.
ALTINCI BÖLGENİN SAĞLADIĞI FIRSATLAR
Altıncı bölgenin sağladığı çok önemli fırsatlar var. Bu fırsatları daha önce buradaki uzmanlarımız ve kalkınma ajansındaki uzmanlarımız istiyorlarsa onlara yönelebilirler. %46 enerji desteği var. Uluslararası makinelerin vergi muafiyeti var. Çalıştıracakları elemanlar içinde istihdam desteği var. Yatırım yeri olarak organize sanayi bölgesi ve diğer iş merkezlerimizde imkânları doğrultusunda iş yeri tahsisi yapabilmektedirler.
Küçük bedellerle organize sanayi bölgesi arazi tahsisi yapmaktadır. Teknokent ve İŞGEM fabrika binaları tahsis imkânına sahiptir.
HER TÜRLÜ LOJİSTİĞİ KENDİLERİNE SAĞLARIZ
Her türlü lojistiği biz kendilerine sağlarız. Onlarda bizim kardeşlerimiz. Bizim yatırımcılarımızın elde etmiş olduğu yatırımlardan yararlanabilirler. Şehrimizle İran arasında çok aktif bir kapı yoktu. Fakat odamızın da girişimleri ile şu an Türkiye’nin en modern gümrük kapısını inşa etmiş durumdayız. İran’da kendi kapısını inşa ediyor. Transite uygun yolda yapmaya başlamışlar.
Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde İran ile batı dünyasını bağlayacak en önemli geçit güzergâhının Van olduğunu düşünüyorum. Çünkü Türkiye’nin başka bir kara sınır kapısından Çin’e kadar kapısı Kapıköy’le sağlanıyor. Türkiye-İran arası tek bağlantı, Kapıköy sınır kapısıdır. Hedeflerimizi karşılayabilirsek, Van ve İran bu anlamda çok önemli lojistik merkez haline gelir. Bu konuda sadece bizim değil, İranlı vatandaşların ve yatırımcıların da aynı istekte olması gerekiyor. Çünkü amaçlarımız ortak.
ORTAK ZENGİNLEŞME HEDEFİ
Politikacıları bu konuda zorlamalıyız. Biz bunu yeterince yaptığımızı düşünüyorum. İran’da ne yazık ki bu seviyede bir baskı yok yani hükümet nezdinde yok. Bizim burada Ankara’ya yaptığımız baskıyı İranlılar Tahran’a yapamıyor. Bu bir süreç meselesidir. Onları suçlamak için söylemiyorum ama bizim ortak çıkarlarımız var. O yüzden bizim sizinle ortak zenginleşme hedefi ortaya koymamız lazım.
VAN YOKTU AMA ŞİMDİ VAR
İran’ın iki tane konsolosluğu var. Sınırı olmayan kentlere koyulmuş. Biri Erzurum’da diğeri Trabzon’da bulunuyor. Hiç alakası olmayan yerler. Bir şubeyi burada açma konusunda girişimlerimiz var. İranlı vatandaşlarında bu isteklerini kendi hükümetlerine ve politikacılarına iletmesi gerekir. Şimdiye kadar Van yoktu ama şimdi var. İranlılardan başka şansımız yok. Sizin de bizden başka şansınızın olmadığını bilmeniz lazım. Birlikte iyi işler yapmanın koşullarını yaratmamız lazım.”dedi.
Van Gazetesi - Özel haber - Sevda Uzunyol
VAN GAZETESİ HABER HATTI: 0544 409 03 28