Eski Bakan Van'ı Konuştu Yapılan Faaliyetler Bir Bir Gün Yüzüne Çıktı

TAKİP ET

Orman ve Su İşleri Eski Bakanı,  Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel EROĞLU, Van'ın Su Yatırımları, İçme suyu Tesisleri ve Ormancılık alanında yapılan yatırımlarla alakalı değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Veysel EROĞLU, " Van, eski çağlardan beri pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, Van Gölü kıyısında kurulmuş, verimli toprakları, zengin akarsuları ve temiz iklimi ile müstesna bir şehrimizdir. Bir dönem Urartular’a da Başşehirlik yapan Van’da pek çok medeniyet bulunmuştur.

DSİ Genel Müdürü olduğum 2003 yılından sonra ve Bakanlıklarım döneminde Van’a pek çok defa program düzenleyerek, şehrin her köşesini karış karış gezip incelemiştim. Şehrin su kaynaklarını ve arazilerini bilen biri olarak Van’ın su ve ormancılık yatırımları ile bizzat ilgilendim. Son 18 yılda Van’a kazandırdığımız su ve ormancılık yatırımlarının toplam maliyeti 2 milyar 670 milyon TL’dir. Bu yatırımların 2 milyar 590 milyon TL’si su yatırımlarıdır.



Özellikle 23 Ekim 2011 tarihinde ve 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen iki ayrı depremde Van’ı ve bütün ülkemizi üzüntüye sevk etmiştir. Bu depremlerde hayatını kaybeden 644 vatandaşlarımıza tekrar Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Rabbim ülkemizi deprem, sel, orman yanığını gibi her türlü tabii afetten muhafaza eylesin.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, depremden hemen sonra Hükümetimiz seferber olmuş ve şehrin yaralarını hemen sarmıştır. O dönem ben de hemen Van’a giderek deprem ile alakalı çalışmaları koordine etmiştim. Hükümetimiz çok kısa sürede Van’ı tekrar inşa ederek çok modern ve yeni bir şehir kurmuştur.



O dönem Bakanlık olarak Van’ın yaralarını sarmak için DSİ ve Orman Genel Müdürlüklerimizin iş makinalarını hemen deprem bölgesine sevk etmiştik. Toplam 119 iş makinası ile enkazın kaldırılması ve vatandaşlarımızın yaralarının sarılması için çalışmıştık. Depremden etkilenen ve kalacak yeri olmayan takriben 2.500 vatandaşımızı Bakanlığımızın misafirhanelerine yerleştirerek onlara sıcak bir yuva sunmuştuk. 

Depremden sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın “Van’ın içmesuyu mes’elesini hemen çözün.” talimatı ile Van için çok elzem duruma gelen içmesuyu problemini çözmek için yıldırım hızıyla çalışmalara başladık. Toplam uzunluğu 48 km olan Van Acil İçmesuyu İsale Hattı inşaatını iki kısım haline tamamladık. 2 m çapındaki dev borularla şehre suyu ilettik. Şamran Kaynağından aldığımız suyu bu isale hatları ile şehre ilettik. Van şehir Merkezi, Bostaniçi, Gürpınar ilçesi, Edremit ilçesi, Gevaş ilçesi ve Çiçekli yerleşimleri ile mevcut isale hattından su alan 17 adet köyün 2045 yılı içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyaçlarını karşıladık.  



Erciş ilçesi ile TOKİ konutlarının uzun vadeli içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak için Morgedik Barajını inşa ettik. Depremle birlikte inşaatı devam eden barajda ödenekleri arttırarak ve üç vardiya çalışarak barajı 2014 yılında tamamladık ve hemen hizmete aldık. Baraj, 60 metre yüksekliğinde ve 103 milyon m3 su biriktirme hacmine sahiptir. Barajın haricinde inşa ettiğimiz 23,5 km’lik ve 38,3 km’lik iki ayrı isale hattı ve günlük arıtma kapasitesi 76.000 m3 olan içmesuyu arıtma tesisi sayesinde Erciş ilçe merkezi, TOKİ konutları, Kocapınar ve Celebibağ Beldelerinin 2050 yılına kadar içmesuyu ihtiyacını karşıladık.

Vatandaşlarımızın en temel hakkı ve ihtiyacı olan sağlıklı ve yeterli miktarda içmesuyu için gereken bütün altyapı tesislerini inşa ettik. Vatandaşlarımıza kesintisiz içmesuyu sağlıyoruz. Ancak Van Büyükşehir Belediyesinin bu suyun her bir damlasını gözü gibi koruması gerekir. Kayıp kaçakların azaltılması, eksik şebekelerin yenilenmesi ve iyi bir su yönetimi yapması büyük ehemmiyet arz etmektedir. 

Suyun yönetimi kolay değildir. Suyu şehre getirmek büyük emek ve yatırım ister. Suyun yönetimi hiçbir şekilde hata kabul etmez. Bilgi, tecrübe, aşk ve heyecan gerektirir. Bugüne kadar Allah’a şükür Van’ımızı susuz bırakmadık. 

Van’ın münbit topraklarını sulayarak, Van’ın fedakâr insanlarını kalkındırmak ve refah seviyelerini yükseltmek için 3 baraj ve 4 gölet inşa ettik.
Erciş’in içmesuyu ihtiyacını karşılayan Morgedik Barajının yanı sıra Özalp ilçemizde 3.480 dekar araziyi sulayan Özalp Gölegen Barajı ve Saray ilçemizde 3.700 dekar araziyi sulayan Saray Sırmalı Barajlarını şehrimize kazandırdık.

İnşa ettiğimiz baraj ve göletler;
1.    Morgedik Barajı 
2.    Özalp Gölegen Barajı
3.    Saray Sırımlı Barajı
4.    Özalp Asağı Tulgalı Göleti
5.    Özalp Boncuklu Göleti
6.    Erçek Arıtoprak Köyü Kuru Dereleri HİS
7.    Özalp Şemsettin Köyü Kuru Dere HİS

Van’nın su kaynaklarını her bir damlasına kadar değerlendirmek ve vatandaşlarımızın istifadesine sunmak için büyük düşündük. Sulama yapılan alanlarda 3 ila 14 misli ürün artışı sağlamak mümkündür. Bu sebeple son 18 yılda 10 adet sulama tesisini hizmete alarak takriben 337.000 dekar araziyi sulamaya açtık. Sulamaya açtığımız bu alanlarla yıllık 109 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. Özellikle 177.000 dekar araziyi sulayan Karasu Sulaması ile Erciş Sulama Ana Kanalı Yenilemesi Van’ın önemli sulama tesislerinden ikisidir. 

Bölgede taşkın ve sel riskini en aza indirmek, tarım arazilerini ve yerleşim yerlerini taşkınlardan korumak için 109 taşkın koruma tesisi inşa ettik. Bu tesisler sayesinde Van şehir merkezi ve 144 adet yerleşim yerini taşkınlardan koruduk.

Van’ın ormanlık alanı 451.410 dekar olup, yüzölçümünün ancak %2’si ormandır. Bu ormanların da %4’ü normal, %96’sı bozuk ormanlardan oluşmaktadır. Van’da son 18 yılda 1435.300 dekar alanda çalışma yapılarak 5 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Okul bahçeleri ve üniversite kampüsleri, ibadethane ve mezarlıklar, sağlık ocağı ve hastane bahçeleri gibi sosyal ağaçlandırma projeleri kapsamına 188.500 adet fidan diktik. 159 km karayolu ve köy yolu kenarına 83.500 adet fidan diktik. 

Van’ın eşsiz tabiatı, temiz havası ve pırıl pırıl su kaynakları ile muazzam bir ildir. Biz de bu eşsiz güzelliklere katkı sunmak ve vatandaşlarımızın rahat nefes alacakları alanlar oluşturmak için Van Şehir Ormanı, 1 adet mesire yeri ve arıcılığı geliştirmek ve bal üretimini arttırmak için 1 adet bal ormanı tesis ettik.

Hükümet olarak daima orman köylülerimizin yanında olduk. Orman köylerinde yaşayan 
989 aileye 9,6 milyon TL kredi ve hibe desteği sağladık. 5000 Köye 5000 Orman Projesi kapsamında Van’da 24 mahallede gelir getirici orman kurarak 201.700 adet gelir getirici fidan diktik. Böylece vatandaşlarımıza ek gelir sağladık. 

Van’ın tabii güzelliklerini vatandaşlarımızın istifadesine sunmak ve turizme kazandırmak maksadıyla çalışmalar gerçekleştirdik. İlde bulunan 7 adet Sulak Alan ve Ramsar Alanını gözümüz gibi koruduk. Van ili Tabiat Turizmi Master Planı ve Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planını hazırladık. 

Anlık hava durumu bilgilerinin vatandaşımıza sunulması için 21 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) kurduk. Van Liman’a Denizcilik faaliyetlerine destek maksadıyla 1 adet Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (D-OMGİ) kurduk. Uçuculuk faaliyetleri için Van Ferit Melen Havalimanı’na 1 adet Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (H-OMGİ) kurduk. Ayrıca 1 adet yıldırım tespit ve takip sistemi kurduk. 

Biz Hükümet olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Van’a muazzam yatırımlar yaptık. Vanlı kardeşlerim yatırımların en güzeline layıktır. Su Gibi Aziz Olunuz" dedi.


VAN GAZETESİ
 

veysel eroğlu van gazetesi milletvekili bakan erçek van gölü van recep tayyip erdoğan dsi̇ deprem toki omgi̇ meteoroloji gözlem