Dünyada Her Yıl 7 Milyondan Fazla Kişi Tütün Kullanımından Ölüyor

TAKİP ET

Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı Sosyolog Osman Turgut, 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincinin oluşturulması ve bu bilincin artarak devam etmesini sağlamak amacıyla 9 Şubat günü "Sigarayı Bırakma Günü' olarak ilan edilmiştir.

Hayatın Renkleri Solmasın Derneği Başkanı Sosyolog Osman Turgut, "dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olan tütün kullanımı, önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin başında gelmektedir" dedi.

Tütün kullanımı, doğum öncesi dönemden başlayarak, yaşamın bütün evrelerinde 50’den fazlası kanser olmak üzere, akciğer hastalıkları, kalp-damar hastalıkları gibi ölüme kadar götüren pek çok kronik sağlık sorununa yol açtığını söyleyen Turgut, "dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 6 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının sonucu iken yaklaşık 1 milyon kişi de tütün kullandığı için değil tütün dumana maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir. 
 
Sigara ve tütün ürünleri, dünyada en yaygın olarak ve ölüm nedenlerinden ikinci sırada yer alan bağımlılık yapıcı maddedir. Sigara içen gençler içmeyenlere göre sekiz kat daha fazla uyuşturucu kullanma riski taşırlar. Uyuşturucu madde kullananların %83 ‘ünün ilk kullandıkları madde sigaradır. Sigara, bağımlılık yapan diğer maddelere geçişte basamak görevini görür. Uyuşturucu madde satıcıları, gençlere çoğunlukla “Sigara gibi bir şey !” diyerek teklifi yaparlar. Sigara aynı zamanda bir alışkanlıktır.  Unutmayın alışmak bir öğrenme işidir. İçmeye alışabildiyseniz içmemeye de alışabilirsiniz. Bağımlılık yapıcı bir maddeden kurtulmak için güç ama imkânsız değildir. Kararlılıkla başarılır. Sigarayı bırakmak için Kararlı olmak, sabırlı olmak, destek olmak gerekir. Sigarayı bırakamayacağınızı düşünmeyin, karamsarlığa izin vermeyin. Daha sağlıklı olmaya karar verdiğiniz için kendiniz kutlayın. Önümüzdeki 4-6 hafta arasındaki bir günü bırakma günü olarak belirleyin." dedi.


VAN GAZETESİ
 

van gazetesi van osman turgut sosyolog ttütün sigara uyuşturucu