Akademik Yılı Açılış Töreni'nde Van YYÜ Başarıları ile Yer Aldı

TAKİP ET

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen 208 üniversitenin 2022-2023 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'ne Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenay Baydaş, öğretim üyeleri ve öğrenciler ile birlikte katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ülkemizdeki 208 üniversitenin 2022-2023 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’ne Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenay Baydaş, öğretim üyeleri ve öğrenciler ile birlikte katıldı.

 

İstiklal Marşı ve saygı duruşu akabinde müzik dinletisi ve açılış konuşmaları ile devam eden tören ödüllerin takdimi ile son buldu. 


2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne teşrif eden Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada; “Hocalardan ve yükseköğretim kurumlarından nice gurur verici başarılar beklediğimizi ifade etmek isterim. Göreve geldiğimiz günden bu yana ülkemizdeki üniversite sayısını artırarak öğrencilerin yükseköğretime erişimini kolaylaştırmak için devletin tüm imkânlarını seferber etmekteyiz. Türkiye’nin 20 yılda yükseköğretim kalitesinin ve fırsat eşitliğinin gözle görülür bir başarıya imza attık.” ifadelerinde bulundu. 

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında öğrencilerin harç, yurt, burs ve fiziki şartlarını iyileştirildiğini ve üniversitelerin akademik kadrolarının sayısının arttırıldığını dile getirdi.  35 yaş üstü kadınlara yükseköğretimde yeni bir kapı açılacağını belirten Sayın Erdoğan; “Evlatlarımızı geleceğe en donanımlı, en nitelikli şekilde hazırlamak için yükseköğretimde vizyoner projeleri hayata geçiriyoruz. Üniversitelerimizde siber güvenlik meslek yüksekokulları kuracağız. Böylelikle siber güvenlik eğitimi ile gençlerimiz ara eleman değil aranan eleman olacaklar. Çeşitli sebeplerle eğitimini yarıda bırakan öğrencilere yeniden üniversitelerin kapısını açıyoruz. Zaman zaman mağduriyetlere yol açan Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’ni özgürlükçü bir bakış açısıyla değiştiriyoruz. Ayrıca 50/d kapsamında doktorasını tamamlamış akademisyenlere de mezuniyetleri sonrasında 1+1 yıl şeklinde çalışma imkânı sağladık.” sözlerini kaydetti. 


Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar yaptığı açılış konuşmasında; Üniversitelerin 2022-2023 Akademik Yılının üniversite mensupları, öğrenciler ve ülke adına hayırlı olmasını dileyerek Yükseköğretimin hayata geçirilmeyi düşünülen projeleri hakkında bilgiler verdi. Covid-19 salgınının şiddetinin dindiği bu dönemde eğitimin yüz yüze yapılma kararı alındığını ifade eden Sayın Özvar; “Ülkemizin her ilinde bir üniversitenin kurulması Türkiye’nin yükseköğretim kapasitesini genişletmiş ve böylelikle yükseköğretime erişim kolaylaşmıştır. Yükseköğretim Kurulu olarak yükseköğretime talebin arttığını görmekteyiz. Bu eğilim kürsel ölçekte diğer ülkelerle kıyaslandığında benzerlik arz etmektedir. Türkiye’de 25-34 yaş aralığında üniversite mezunu gençlerin sayısı iki katını geçmiştir.” dedi.  


2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde bireysel, kurumsal, özel alan ve özel ödül olmak üzere dört kategoride sınıflandırılan ödüller sahiplerine takdim edildi. 


Bireysel ödüllerde “Yılın Doktora Tezi Ödülü”ne Mimarlık ve Güzel Sanatlar kategorisinde; İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Dr. Aslı Ulubaş Hamurcu (tez yazarı) ve Prof. Dr. Fatih Terzi (tez danışmanı), Sosyal ve Beşeri Bilimler kategorisinde; Galatasaray Üniversitesi’nden Dr. Osman Gazi Güçlütürk (tez yazarı) ve Doç. Dr. Fülürya Yusufoğlu Bilgin (tez danışmanı), Sağlık ve Spor Bilimleri kategorisinde; Fırat Üniversitesi’nden Dr. Nazife Ülker Ertuğrul (tez yazarı) ve Prof. Dr. Sinan Canpolat (tez danışmanı) layık görüldü. 
Fen ve Mühendislik Bilimleri kategorisinde ise Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Dr. Berdan Ulaş (tez yazarı) ve Prof. Dr. Hilal Demir Kıvrak, Prof. Dr. İrfan Ar (tez danışmanları) layık görüldü. Üniversitemiz Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Berdan Ulaş; “PEM Yakıt Pilleri için Anot Katalizör ve Membran Sentezi, Karakterizasyonu ve Yakıt Pili Performans Testleri” isimli bilimsel, yenilikçi ve özgün tez çalışması ile tez sonuçlarının ekonomik, sosyal, kültürel ve diğer katkıları dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulunca verilen ödülü Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan aldı.  


Kurumsal ödüllerde; “Dijital Dönüşüm ve Büyük Veri Çalışmaları Ödülü” Atatürk Üniversitesi’ne,  “Toplumsal Sorumluluk Ödülü” Dicle Üniversitesi’ne, “Uluslararası İş Birliği Ödülü” Erciyes Üniversitesi’ne, “Üniversite-İş Dünyası İşbirliği Ödülü” Özyeğin Üniversitesi’ne ve “Yerel Kalkınmaya Katkı Ödülü” Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ne verildi.  


Özel alan ödülleri ise “Milli Yenilik” kategorisinde Prof. Dr. Mustafa Başaran, “Bilim Diplomasisi” kategorisinde Doç. Dr. Sedat Nizamoğlu, “İlme ve Talebeye Hizmet” kategorisinde ise Prof. Dr. Raşit Küçük “Özel Ödül” almaya layık görüldü. 


2022-2023 Akademik Yılı Açılış Törenine Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden katılım sağlayan Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Tuğba Özaktaş ve öğrencisi Hicran Altay, TUBİTAK 2242 Üniversite Lisans Öğrencileri Arası Proje Yarışması’nda sağlık kategorisinde Samsun Teknofest’te üçüncülük elde etmişti. Başarı hikâyesiyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencisi Sevinç Yiğit ise kırsal bir köyde yaşamını sürdürürken Tıp Fakültesine girmesi ve ERASMUS Programı ile yurtdışı deneyimi kazanması ile YÖK Tanıtım Filmi’nde yer aldı.  Başarılı ressam ve sanatçı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Göktepe, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zübeyir Huyut ve Van Meslek Yüksekokul Müdürü Aslı Çilingir Yeltekin’de Üniversitemizden katılım sağlayan isimler arasında yer aldı. 


Tören sonrasında Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli Yılın Doktora Tezi Ödülü’ne "Fen ve Mühendislik Bilimleri" kategorisinde layık görülen Dr. Berdan Ulaş ve Tez Danışmanı Prof. Dr. Hilal Demir Kıvrak ile hatıra fotoğrafı çektirerek bu büyük başarıdan dolayı kendilerini tebrik etti.
 

van7 yyü hamdullah şevli